De missie en visie van Kiyoco

Missie

Het is onze missie om kinderen en jongeren te begeleiden en perspectief te bieden vanuit echt contact. Wij gaan naast de jongere staan en geven ze de tijd en ruimte om zelf te ontdekken waar ze vastlopen. Dit doen we door samen te sporten en elkaar eerst goed te leren kennen. Wanneer het vertrouwen er is gaan we aan de slag met doelen die de jongere zelf heeft opgesteld. Wij schromen er niet voor om een stukje buiten de gebaande paden te lopen om een jongere succeservaringen te laten opdoen. Door jongeren fysiek uit te dagen ontstaat er energie en brengen we de jongere in actie om zichzelf te verbeteren.

Visie

Wij zijn ervan overtuigd dat jongeren vaak meer nodig hebben dan alleen praten. Door ze te laten bewegen, ervaren en door ze uit te dagen leren we ze de regie over hun eigen leven te nemen en succesvol te zijn. Met deze ervaringsgerichte en hechtingsgerichte manier van werken bieden we de jongeren weer perspectief. We leren de jongeren betekenisvolle relaties aan te gaan en niet op te geven als het even moeilijk is. We geven de jongeren hierbij telkens weer een nieuwe kans.
Daarnaast zien we dat elke jongere een onlosmakelijk deel uitmaakt van een gezinssysteem. Een kind en zijn gedrag kan daarom ook niet begrepen worden zonder het (gezins)systeem, de gezinsgeschiedenis en de intergenerationele geschiedenis te kennen. Uit onderzoek blijkt dat veel (gedrags)problemen en psychische klachten die tot uiting komen bij kinderen, vaak onbedoeld zijn ‘doorgegeven’ door de generaties voor hen (intergenerationele overdracht). Kinderen vallen vaak na afronding van individuele behandeling terug omdat de omgeving niet mee is veranderd.
Bij Kiyoco willen we daarom aandacht bieden in de behandeling voor het hele systeem. Door het bredere systeem te betrekken helpen wij het kind maar ook zijn omgeving langdurig verder. Indien nodig koppelen we specifiek mannelijke hulpverleners aan de jongeren zodat zij als positief rolmodel kunnen fungeren. Dit kan bijdragen aan de ondersteuning die we bieden wanneer een positief vaderfiguur ontbreekt.

Hoe betrekken we het systeem?
Een actieve deelname van ouders aan de behandeling in de behandelfase betekent dat zij op verschillende manieren betrokken zijn bij het proces en actief meewerken aan de therapie. De actieve deelname van ouders is cruciaal omdat het niet alleen het behandelingsproces van het kind ondersteunt, maar ook zorgt voor een bredere verandering binnen het gezinssysteem. Door ouders te betrekken in de behandeling, worden zij medeverantwoordelijk gemaakt voor het succes van het traject en wordt de kans op duurzame veranderingen vergroot. Actieve betrokkenheid helpt ouders om hun eigen rol in het gezin te heroverwegen en aan te passen, wat essentieel is voor het creëren van een ondersteunende en stabiele omgeving voor hun kinderen.